5 Kasım 2009 Perşembe

Radyo nedir? Radyo tarihi

Radyo Fransızca Radio ve İngilizce Radio sözcükleri ile adlandırılmaktadır. Radyo kelimesi Latince “radius” sözcüğünden gelme olup “ışıma” anlamındadır.

Radyo yayını ise, elektro manyetik dalgalar aracılığıyla ile seslerin iletilmesidir. Radyonun tarihsel gelişimi 1920’lerde başlar. Sürekli ilk radyo vericisi 2 Kasım 1920’de A.B.D.’de çalışmaya başlamıştır. Pittsburg’da KDKA adlı bir istasyonda seçim haberleri ile başlayan bu yayını 500-2000 arasında değişen dinleyici izlemiştir.

Düzenli yayınlar diğer ülkelerde ise; İngiltere, Fransa ve Sovyetler Birliğinde 1922’de, Almanya’da 1923te başlatılmış.Radyo ses bandındaki gelişmeler daha net bir ses alınmasını sağlayan FM bandını 1935’lerde bulunuşu, 1955’lerde stereo yayınlarının özellikle müzik yayınlarında kullanışı, radyonun gelişmesinde başlıca adımlar olarak radyo yayınlarının hızla gelişmesine ve çoğalmasına yol açmıştır. Türkiye’de radyoculuk 1927 yılında düzeni olarak başlamıştır. Radyo yayınları devlet politikası ile paralel olarak götürülmüştür.

1990 sonrası dönemde bir çok özel radyo kurulmuş ve çok geçmeden Türkiye’de bir çok yer yüzlerce radyo istasyonu ile doldu. 1993 yılında anayasanın 133. maddesi değiştirilerek “radyo ve televizyon istasyonları kurmak ve işletmek kanunla düzenlenecek şartlar çerçevesinde serbesttir. Devletçe kamu tüzel kişiliği olarak kurulan tek radyo ve televizyon kurumu ile kamu tüzel kişilerden yardım gören haber ajanslarının özerkliği ve yayınlarının tarafsızlığı esastır.”

10 Temmuz 1993 tarihli resmi gazetede yer alan bu değişimle özel radyo sayısı hızla arttı. Yapılan tahsislerle, son dönemde 1200’e yakın radyo istasyonu yerel; bölgesel ve ulusal çapta yayın yapmaktadır.

kenan evren duman

Hiç yorum yok: