3 Kasım 2009 Salı

iktidar gücünün basına yansıması

Siyasetin, özelliklede iktidar gücünün basına yansıması daha çok gazetecilerin çeşitli çıkar ilişkileri karşılığında satın alınması ve kendi ideolojileri kapsamında kullanılmasına yöneliktir. Bunu sağlamak için de devamlı basında kendileriyle ilgili olumlu haberlerin yer almasını böylelikle kendi propagandalarını iyi yapabilmelerine olanak sağlama imkanı doğuracaktır. Buna bağlı olarak kamuoyu önünde popülerliliklerini arttırarak onların gözünde daha iyi yerlere ulaşmak olarak görmektedirler. Bunların siyasilere getirisi, onların en büyük derdi olan oy kaygısını gidererek kendi statüko ve varlıklarını korumak olacaktır.

Tüm bunlar olmaz, basın, kendi görevini yerine getirirse kamuoyu yani halk adına “Eşik Bekçiliği” görevini yerine getirirse siyasiler, basını kendi çıkarları için kullanamayacak ve basın halk adına hareket ederek siyasileri denetleyecektir.

Basın “Eşik Bekçiliği” görevini üstlenip siyasileri halk adına denetlerse bu demokrasinin de sağlıklı işlemesine katkı sağlayacaktır. Basın kuruluşları bu yolda ilerlerse tabi ki siyasiler özellikle iktidar tarafından çeşitli yollarla baskıya uğrayacaklardır.

Hiç yorum yok: