5 Kasım 2009 Perşembe

Medyanın Tarihi -özet-

Medya kelimesi belirli bir tarihsel süreç sonucunda ortaya çıkan bir kavram. Medyanın tarihçesi incelenirken karşımıza ilk çıkan eski Mısırlıların papirüslere yazdıkları ya da eski Yunan Site devletlerinde tarihi olayların kaydedildiği Oriler ve günlük olayların yazıldığı Efimeritler ilk gazete örnekleri olarak kabul edilebilir.

Bunun dışında Roma İmparatorluğu döneminde gazetecilik faaliyeti adı altında çalışmalar var. “Acta Senatus”, “Acta Diurna” “Acta Publica” ve “acta Urbis” adını alan haber levhaları o devrin iletişim alanında ortaya konmuş önemli materyalleridir.

Bilginin gelişimi insanlığın gelişiminde her zaman büyük ve önemli katkıları olmuştur. Gazetecilik önemli bir adım atmıştır. Kısa sürede büyük aşama kaydedilmiştir. Matbaanın bulunması sonrası oluşan bu aşamanın önüne kilise ve son feodal düzen kalıntıları büyük bir engel gibi durmaya çalışmışlardır. Batı Avrupa da gazetecilik 17. yüzyılda artık bir meslek olarak kabul edilmeye başlanmıştır.

Avrupa da görülen ve modern çağın haberleşme organı olarak kabul edilen gazetelerin ilk örneklerinin yine Avrupa’daki haber kağıtları olduğunun altı çizilmelidir. Gazetenin ortaya çıkışından önce haber kağıtlarına sahip olmakla asil ve zengin sınıfın bir ayrıcalığıdır. Ve bunlara ancak soylular sahip olabilirdi.

Gazetenin isminin ortaya çıkışıda bir Venedik hikayesinde şöyle anlatılmaktadır.
“Venediklilerin duvar gazeteleri resmi gazete mahiyetinde idi. Bu gazete asilzadelere dağıtılırdı. Fakat ilk defa “gazete kelimesi1536 tarihinde hak edilmişti. Basılıp satılan gazete, bu sikkenin değerinde olduğu için gazete adı verildi. Kelimenin aslı “gazetta”dır.

kenan evren duman

Hiç yorum yok: