5 Kasım 2009 Perşembe

Medyanın İşlevleri

Medyanın en önemli işlevleri enformasyon haber aktarma işlevi, bilgilendirme ve eğitim işlevi, insanların birbirleriyle dolaylı da olsa iletişim kurmasına olanak sağlayan toplumsallaştırma işlevi ve eğlendirme işlevidir. Ayrıca duyarlılık ve farkındalık yaratma ve kamuoyu ve gündem oluşturma gibi iki ayrı işlevi daha vardır.

Aşağıda bu medya işlevlerinin kısa açıklamalarına yer vereceğiz.

2.1..BİLGİLENDİRME İŞLEVİ

Kamuoyu kendisi ve yaşadığı toplum hakkında bilgiyi medya sayesinde alır. Verilen enformasyon kişinin kendi hayatı için çok önemlidir.

Bazı haberler ise kişiyi doğrudan ilgilendirmese bile, içinde yaşadığı toplum ve dünya hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar.

2.2 FARKINDALIK YARATMA ve EĞİTİM İŞLEVİ

Herkesin yaygın eğitim olanaklarından yararlanamadığı yüksek eğitimlilerinin bile, doğal olarak her konuyu bilemeyecekleri düşünüldüğünde bu işlevin büyük bir önemi vardır.

Medya insanlara bilmedikleri konuları sunar. Medya temsil ettiği halk adına haber yerindedir. Böylelikle onlara bilgi verir ve bazen çok önemli olan ama bilgisizlik nedeniyle üzerinde durulmayan konuların farkında olmasını sağlar.

Örneğin Milliyet Gazetesi yazarı Tuncay Özkan Susurluk’ta meydana gelen sıradan bir kamyon otomobil kazasının arkasında büyük bir devlet skandalını çıkararak kamuoyunun bu olay üzerine gitmesinin sağlamıştır. Türk ve dünya medyasında buna benzer binlerce örnek ortaya çıkarılabilir.

Medyanın eğitim işlevi özellikle kalkınmakta olan üçüncü dünya ülkelerinde daha bir önem kazanmaktadır. Devlet veya özel radyo televizyonları devlet tarafından çıkarılan radyo televizyon kanunları ile bu eşitim işlevini yerine getirmek zorundadır.

2.3 TOPLUMSALLAŞTIRMA İŞLEVİ

Medya kişilerin içinde yaşadıkları toplumla kendi kişilikleri arasında bağ kurmalarını, toplum içinde yer almalarını sağlayacak değerleri edinmelerini sağlar.

Bu işlevi iki farklı boyutu ile ele almak mümkündür. Birincisi, medyanın aktardığı metinler aracılığıyla toplumun yansıtması ve bireyin bu yansımaları kendi yaşamı ile bütünleştirmesidir. İkincisi ise, medyanın toplumu farklı bireyleri arasında ortak bir konu, bir referans oluşturarak onlar arasındaki iletişime katkıda bulunmasıdır.

Günümüz modern demokratik toplumlarında, medyaya düşen önemli görevlerden biri de, sağlıklı bir yurttaş bilincinin oluşabilmesi için, gereken tartışma platformunu yaratmak ve değişik görüşlerin ifade edilmesine olanak vermektir.

2.4 EĞLENDİRME İŞLEVİ

İnsanoğlu günlük hayatın rutinliğinden ve yoğun çalışma temposundan dinlenerek ve eğlenerek uzaklaşmak ister. Yine bu durumda da medyaya büyük bir görev düşmektedir. Geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde insanlar ekonomik güçsüzlük nedeniyle çoğu eğlence etkinliğinden uzak kalmaktadır bu eksikliği halk medya aracılığı ile azaltmaya çalışmaktadır.

2. 5 KAMUOYU OLUŞTURMA VE GÜNDEM BELİRLEME İŞLEVİ

Kamuoyu belli bir konuda toplumun geniş bir kesiminin desteğini sağlamaktır. İnsanları bilgilendiren ve buradan hareketle belli konularda duyarlılık yaratan medya, belli görüşlerin yaygınlaşmasına ya da bazı noktalarda ortak bir bilincin oluşmasına katkıda bulunabilir.

Medya konusunda kamuoyu işlevinin, önemini kaybettiği bu dönemde gündem oluşturma işlevi büyük bir önem kazanmaktadır.

Bu konu kısaca, kendiliğinden gündeme gelmeyecek konuları ortaya çıkarma ve tartışmaya açma olarak ifade edilebilir.
İnsanoğlunun 20. yüzyılda haber alma yönünden karşılaştığı yenilikler, gazeteciliğe yeni bir çehre kazandırmıştı. Önceleri yalnız haber alma bakımından gazete okuyanlar, zamanla radyo haberleri dinlemeye, daha sonra da televizyondan haberleri izlemeye başlamışlardır. Her üçüne de sahip olma olanağı olan insanoğlu için, gerek yazılı gerekse sözlü basın yaşantısının önemli birer parçasıdır. İnsanlar günümüzde süratli haber alma bakımından televizyona yönelmekte, olayları derinliğine öğrenebilmek, önemini kavrayabilmek bakımından da gazeteleri okumaktadırlar. Artık alışılan, kitle iletişim araçlarından haber izlemek için birbirini tamamlayacak şekilde yararlanılmaktadır.,

kenan evren duman

2 yorum:

nisa dedi ki...

bir öğrenci yorumu olarak çok güzel açıklamışsınz teşkrler :D

Unknown dedi ki...

Ha ri Ka