20 Haziran 2009 Cumartesi

Çaresiz Stratejiler, Jean Baudrillard

Çaresiz Stratejiler
Jean Baudrillard

Boğaziçi Yayınları

Tamamen gereksizleşmiş bir radikal eleştiri düşüncesiyle, giderek mükemmelleştiği düşünülen bir dünyada her türlü olumsuzluğun bir çözüme kavuşturulduğu, bu arada eleştirel düşüncenin sosyalizm adlı yazlık evine çekildiği, arzu oyununun çoktan sona ermiş olduğu günümüzde, şeyleri yeniden o bir muammaya benzeyen sıfır noktasına oturtmaktan başka yapılacak ne kalmıştır ki?

Oysa günümüzde muamma tersine çevrilmiştir. Eskiden Sfenks insanlara, insanlarla ilgili sorular sorardı. Ödip bu soruları yanıtladığını sanmıştı. Biz de öyle sandık. Oysa günümüzde insan yaratığa, yani Sfenks'e yaratık, yazgı, dünyanın girişimlerimizle, nesnel yasalara karşı yaptığı saygısızlıkla ilgili sorular sormaktadır. İnsandan daha kurnaz olan nesneyse (Sfenks) artık hiçbir soruya yanıt vermemektedir.

Oysa yasaları çiğneyip arzuyla dalga geçtiği sırada kimi soruları gizlice yanıtlamak durumunda kalmaktadır. Bu soruların üstüne üstüne gitmek ve sıradan stratejilere çaresiz stratejilerle karşı çıkmaktan başka bir seçeneğimiz yoktur.

Hiç yorum yok: