30 Nisan 2007 Pazartesi

INDEPENDENT GAZETESİ AGOS'U YAZDI
Independent gazetesi muhabiri Ian Herbert, Agos gazetesini ziyaret etti ve Türkiye'deki son ortam ışığında Agos gazetesini ve Hrant Dink'i anlattı.



Independent gazetesi muhabiri Ian Herbert, Agos gazetesini ziyaret etti ve Türkiye'deki son ortam ışığında Agos gazetesini ve Hrant Dink'i anlattı.

Agos gazetesi güvenlik görevlisinin, birkaç ay önce Hrant Dink'in öldürüldüğü noktayı işaret etmeye alışmış göründüğü belirtilerek başlanan haberde, gelen tehditleri gösteren en ince ayrıntının, gazetenin bulunduğu yerde herhangi bir tabela bulunmaması olduğu ifade edildi.

Gazeteye konuşan Agos editörü Ethen Mahçupyan, 'Tabela koymamak Hrant için bir korumaydı. Neden (bir tabela) olmadığını hiç sormadım. Bu bir gizlenme biçimiydi ve düşünmeden yapılıyordu' dedi. Haberde, Dink'in Rusya'da gazeteci Anna Politkovskaya'nın ölümünden üç ay sonra öldürüldüğüne dikkat çekildi.

Dink'in ofisinin 'Ermenice işgali' altında bulunmadığı da ifade edilen haberde, gazetenin 11 yıl önce Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşananların acı anılarına karşı tek çözümün diyalog olduğu düşüncesiyle Dink tarafından kurulduğu kaydedildi. Haberde, 24 sayfalık gazetesinin üç sayfa dışında, kapağı dahil tamamının Türkçe olduğu hatırlatıldı. Haberde ayrıca 10 binlik okuyucu kitlesinin de sadece dörtte birinin Ermeni diğerlerinin Türk olduğu vurgulandı.

Independent, Dink'in Türkiye'nin tutumunu eleştirdiğini ancak laik bir Ermeni olarak Ermeni kilisesi içinde de çok arkadaş bulamadığını yazdı. Gazeteye konuşan Ermeni Patriği Masrob Mutafyan ise, '(Hrant Dink'in) bir yetimhanede büyüdüğünü unutmayın. Bu onun devlete, patrikhaneye, herkese karşı olmasına neden oldu' dedi.
Dink'in ölümü öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'bazı şeyleri yoluna koymak istediğine dair işaretler verdiği' ifade edilen haberde, Erdoğan'ın Türk ve Ermeni tarihçilerden oluşan bir ortak komisyon kurulmasını önerdiği ancak bunun Ermeniler tarafından reddedildiği belirtildi. ANKA
medyatava

Hiç yorum yok: