13 Ağustos 2007 Pazartesi

Haberleşmenin tarihini gezin

İstanbul(İÜHA)-İnsanlığın ilk günlerinden bugüne ve yarına uzanan haberleşme serüveninin anlatıldığı sergi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ziyarete açıldı.

Yapı Kredi Kültür A.Ş.’nin desteğiyle hazırlanan sergi, daha önce Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Salonu’nda ziyaretçileriyle buluşmuştu.
İÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Belkıs Ulusoy Nalcıoğlu, “Sergiyi fakültemizde sergilemek için Yapı Kredi Bankası yetkililerinden istedik ve onlar da hiçbir maddi karşılık gözetmeden büyük memnuniyetle verdiler. Şimdi öğrencilerimizin faydalanması için buradalar, umarım herkes gelir ve bu yolculuğu adeta gerçekmişçesine yaşar” şeklinde konuştu.
Sergi, insanlığın ilk haberleşme araçları, bu araçların gelişimi, resim ve o dönemlerdeki yazılarla anlatılmış ilk telgraf örnekleri ile bir anlatımla ziyaretçilerin karşısına çıkıyor.
Sergide ayrıca gelecekte olacağı düşünülen ileri teknoloji ürünlerine de yer veriliyor. Matrix ve Star Wars filminden de alıntıların bulunduğu sergi, Türkiye’ ye Kırım Savaşı ile gelen telgrafın gelişimini de anlatıyor. Önceleri Fransızlar tarafından kullanılan bu aletlerin haberleşme ve galibiyetlerdeki önemi de sergiyle vurgulanıyor.
Teknolojinin gelişimi ile birlikte e-devlet, e-belediye olgusunun oluştuğuna da dikkat çeken sergi, ilk çağlarda insanların ses ve duman ile haberleşmeden, şimdiki teknolojiye ulaşana kadar geçirmiş olduğu evrelere de yer veriyor.
İlk çıktığı dönemlerde cep telefonuna karşı olan insanların bile zaman içerisinde telefonsuz sokağa bile çıkamaz hale gelmesi de serginin ilginç anlatımıyla gözler önüne seriliyor. Sergide, ayrıca ilk telgraf örnekleri, Atatürk’ ün Makbule Hanım’a gönderdiği telgraf ve Osmanlı padişahlarına ait örnekler de görülmeyi bekliyor.

Hiç yorum yok: