21 Haziran 2009 Pazar

Michel Foucault, David Macey

Michel Foucault
David Macey

Güncel Yayıncılık Etiket: 8,00 TL
NetKitap Ederi: 6,00 TL


Yirminci yüzyılın muhalifleri arasında yer alan Fransız düşünür Michel Foucault, yaşamı boyunca kendisiyle ilgili olarak konuşmayı sürekli biçimde reddetti. "Kim olduğumu sormayın, değişmeden aynı kalmamı" şeklinde özetlenebilecek bir tavrı vardı onun. Ancak yaşamının son yıllarında, bu duruşunu değiştirdi, çok sayıda röportaj verdi; "yaşam" ve "iş"i bir arada tanımladığı "varoluşun estetiği" üzerine konuşmaya başladı.
David Macey bu eleştirel biyografik çalışmasında, işte bu çelişkili tutum özelinde Foucault'nun yaşamı ve çalışmalarının anlaşılırlığını olanaklı kılmak üzere, konuyu kendine özgü ve heyecanlı bir yöntemle tartışıyor.

Macey, Foucault'nun önemli çalışmaları ve yaşamı, özellikle de politik yaşamı, arasındaki ilişkinin bir yansıması olarak yazdıklarına, ortaya koyduğu görüşlerin kolayca anlaşılmasına ve kavranmasına odaklanıyor. Yazar, Foucault'nun yaşamı ve çalışmalarıyla karmaşık entelektüel-politik dünyasının keşfine de ışık tutuyor.

Paris'in güneybatısındaki Poitiers'ta varlıklı taşralı bir ailenin çocuğu olarak doğuşundan eğitim hayatına, ilk fikirlerinin olgunlaşmasına ve yaşamının son anına kadar, adım adım Foucault'nun izini süren yazar, büyük bir düşünce adamının bilinmeyen yönleriyle tanıştırıyor bizi...

Hiç yorum yok: