25 Nisan 2007 Çarşamba

Türkiye'nin İlk İletişim Galerisi Açıldı

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi bir ilki gerçekleştiriyor. Türkiye’nin ilk iletişim galerisi İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından açılıyor. 21 Aralık 2006 tarihinde, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nde, saat 14.00’de başlayacak açılış etkinlikleri sonrası ilk ziyaretçilerine merhaba diyecek olan Galeri, Doğuş Grubu ve Aydın Doğan Vakfı’nın değerli katkılarıyla hazırlandı.
İstanbul Üniversitesi Nadirler Eserler Kütüphanesi’nin zemin ve giriş katlarında hizmet verecek. Galeride, Osmanlı döneminden başlayıp günümüze değin uzanan kesitte yayınlanmış ve yayınlanmakta olan Osmanlıca ve Latin harfli gazete ve dergilere ait orijinal örneklerle, Radyo TV ve Sinema alanında kullanılan kamera, film projeksiyon cihazı, ses kayıt cihazı, radyo, gramofon vb. elektronik aletlerin, ziyaretçileri nostaljik bir yolculuğa çıkaracak nadide örnekleri yer alıyor.
Tüm bu cihazların yanı sıra fotoğrafçılık meraklılarının da ilgisini çekeceğini düşündüğümüz galeride, fotoğraf makinelerinin ilk dönem örneklerine de rastlamak mümkün.
Yaklaşık 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olan galerinin kuruluş çalışmaları, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin tarafından yürütüldü.
Türk gazeteciliğinin başlangıçtan günümüze değin geçirdiği aşamaları ve bunun yanı sıra Radyo TV-Sinema alanında kullanılan elektronik cihazların geçirdiği teknolojik gelişmeyi yakından görme imkanı verecek olan galeri, Yeşilçam meraklılarının da ilgisini çekeceğe benziyor. Çünkü, dönemin nostaljik havasını yansıtan çeşitli film kameraları da sergilenen parçalar arasında yer alıyor. Ayrıca, TRT İstanbul Radyosu’nun 1949’da kurulduğu dönemde kullanılan ilk stüdyo ekipmanları da galeride sergilenen malzemeler arasında.
Galeri, halkın iletişim tarihini canlı örnekler vasıtasıyla yakından tanımalarına ve dolayısıyla yayıncılığımızın dünü, bugünü ve geleceği konusunda doğru değerlendirme yapabilmesine imkan verecek niteliktedir.

Hiç yorum yok: