İletişim araçları insanların mesaj iletme ve bilgi alabilme ihtiyaçlarına gereksinim olarak gelişmiştir. İletişim basit anlamıyla insanların haberleşmesi demektir. Bu ihtiyaç ilk dönemlerden beri haberleşmek için insanları farklı araçlara ve durumlara yönlendirmiştir. Sonuçta iletişim insanların bir şekilde sosyalleşmesine olanak tanımaktadır. Bu Gutenberg’in küçük bir dükkanda matbaayı bulmasıyla yeni bir gelişme göstermiştir.
İlk başlarda başlayan duman, güvercin vb. ilkel iletişim yöntemleri giderek daha fazla karmaşıklaşmaktaydı. Bundan önce yine değişik medeniyetlerde olan haberleşme yazının bulunmasıyla daha farklı bir ortama oturmuştur. Sümerler’in yazıyı icat etmesinden beri bilgi farklı zamanlarda, farklı amaçlar için kullanılmıştır. Bu kapsamda bazı bölge ve devletlerden buna karşı kısıtlamalar getirilmiştir.
Kitle iletişiminin bilim dünyasına girmesi, bilgininin evrenselleşmesiyle oluşmuştur. Matbaanın bulunmasıyla yazılı basının da doğduğunu söyleyebiliriz. Bu gelişmenin İngiltere ve Almanya’da getirmiş olduğu değişim buna örnek teşkil etmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder