28 Haziran 2007 Perşembe

Prof. Dr. Suat Gezgin 3’üncü kez dekan


İstanbul (İÜHA)- Prof. Dr. Suat Gezgin, 2000 yılından bu yana yürüttüğü İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi Dekanlığı görevine YÖK tarafından üçüncü kez atandı. Fransa Tarih Öncesi İnsanlık Tarihi Enstitüsü ve I. Albert Vakfı tarafından, Antropoloji alanında bilim dünyasına önemli katkıları nedeniyle 2003 yılında ödüllendirilen Gezgin’in, Türkiye ve Fransa'da çok sayıda bilimsel çalışması bulunuyor.


YÖK’ün 26 Haziran 2007 tarih ve 15406 sayılı yazısı ile Yükseköğretim Kanunu’nun 16’ıncı maddesi (a) fıkrası uyarınca İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığı’na üçüncü kez üç yıllığına atanan İÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Gezgin, 2000 ve 2003 yıllarında da fakültenin dekanlık görevine getirilmişti. Gezgin, 2000 yılında İÜ İletişim Fakültesi Dekanlığı’na ilk kez atanmasından önce de aynı fakültede dekan yardımcılığı görevini yürütmüştü.


Prof. Dr. Suat Gezgin kimdir?

1952 yılında Erzurum'da doğan İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Gezgin, orta ve lise öğrenimini Muğla Turgut Reis Lisesi'nde yaptı. Prof. Dr. Gezgin, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini Fransa’daki Aix-Marseille Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji-Etnoloji ve Pierre et Marie Curie Paris VI Üniversitesi Antropoloji ve Prehistorya Anabilim Dallarında tamamladı.
Gezgin, 1983-1993 yıllarında Fransa'daki Aix-Marseille Üniversitesi Antropoloji Laboratuarı'nda asistan, baş asistan ve doçentlik kadrolarında görev aldı. Prof. Dr. Suat Gezgin, Paris Müzeler Genel Müdürlüğü'nde Antropoloji Anabilim Dalı Müdür Yardımcılığı görevlerini üstlendi. Fransa'da bulunduğu yıllarda Hürriyet Gazetesi Dış Haberler Temsilciliği görevini yürüttü.
Yaklaşık 20 yıllık Fransa deneyiminden sonra Türkiye'ye dönen Gezgin, halen İÜ İletişim Fakültesi'nde Gazetecilik Bölüm Başkanı ve İÜ Senato Üyesi olarak da görev yaptı. Gezgin’in ayrıca Basın Konseyi, TGC üyeliği ve Basın İlân Kurumu Yönetim Kurulu üyelikleri bulunuyor.
Gazetecilik, radyo-televizyon ve sinema alanlarında düzenlenen çok sayıda yarışmanın da seçici kurulunda görev alan Gezgin’in birçok bilimsel dergi ve kitabın da editörlüğü ve genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Gezgin'in, fakültede yayınlanan dergi ve gazetelerin yanı sıra aralarında Cumhuriyet Gazetesi, Radikal Gazetesi, Finansal Forum, Bizim Gazete gibi birçok ulusal ve yerel gazetede yazıları ve incelemeleri yayınlandı.
Prof. Dr. Gezgin'in turizme verilen destek ve kamuoyunun bilinçlendirilmesine sağlanan katkılardan ötürü, Turizm Bakanlığı tarafından verilen Teşekkür Belgesi bulunuyor.
Gezgin, Aralık 2002'de MOTİF Halk Oyunları Eğitim Derneği Gençlik Kulübü'nün düzenlediği VIII. Geleneksel Halkbilim Ödülleri, 'Halkbilim Araştırma Ödülü'ne layık görüldü.
Gezgin’in, ayrıca Fransız Tarih Öncesi İnsanlık Tarihi Enstitüsü ve I. Albert Vakfı tarafından, Antropoloji alanında bilim dünyasına önemli katkılarda bulunduğu gerekçesiyle 2003 yılında verilen ödülü de bulunuyor. Monaco Prensi Albert, Fransız Tarih Öncesi İnsanlık Vakfı'nda düzenlenen törenle, Türkiye'den ilk defa bu ödüle layık görülen Prof. Dr. Gezgin'i bilimsel çalışmalarından dolayı ödüllendirmişti. Fransızca bilen Gezgin evli ve bir çocuk babası.

SEN UYURKEN KÜÇÜKSÜN

Sen uyurken küçüksün,
Kötü düşlerin olamaz senin.
Saçlarının gümüş parıltısı
Ansıtır korkunç uzakları.
Gözlerin kapalı kayıp gidiyorsun
Kollarımın arasından sonra usumdan.
Avuçlarım öyle boş ki ölümcül,
Düşten yana da yoksul.


Moşe DOR